Follow my blog with Bloglovin Пъстроцветно: 10 съвета за "соло" пътешественици!

събота, 2 април 2016 г.

10 съвета за "соло" пътешественици!

Да пътуваш "соло".
Напоследък доста нашумя този термин "соло" из интернет пространството..
Разни феминистки статии за това колко е гот да си живееш сам и необвързан. Колко е гот да ставаш сутрин и да си пиеш кафето, без да има кой да те жужи около теб като една нахална конска муха, оплаквайки се от това и онова. Да си пиеш виното сам вечер, на фона на някоя телевизионна драма. Да си четеш книгата необезпокояван от никого и нищо. Или пък просто да се пльоснеш на самотния си диван, скапан след работа, и да заспиш с неизмити зъби и никой да не ти направи забележка защо и как. Миришеш си на себе си, не на някой друг.. И така постепенно заживяваш един леко отшелнически живот.
Не бих казала, че точно тази част от "солото" е готина. Предпочитам да имам някой щъкащ около себе си човек, с когото да водя разговорите, които водя сама със себе си на самотния си диван...
Но когато стане дума за пътуване. Е няма нищо, ама нищо по гот от това да покоряваш нови хоризонти САМ или СОЛО, или както искате го наречете.
Доста време ми отне да се преборя с предразсъдъците у себе си. Първо съм жена, момиче, млада дама или каквото и да е там нещо от женски пол. Никак не е безопасно да се размотаваш насам-натам в напълно непозната обстановка, особено ако си на другия край на света в една чуждоезична страна, с различна от нашата българска култура, с различни разбирания и прочее. Не е безопасно, но не е и чак толкова опасно. Стига да си направил проучване и да знаеш къде да ходиш и как да избегнеш опасностите.





10 полезни съвета, ако все пак се решите да пътувате сами. 

  1. Най-напред разбира се, това е избирането на дестинация. Тъй като пътувате сами, няма да има нужда да се съобразявате с когото и да е било при избора. Направете си приоритетен списък за това кои са най-желаните места, до които бихте искали да отидете. Няма значение дали пътувате в друга държава, друг град или просто до съседното село. Обмислете го добре.
  2. Предварително проучете дестинацията, до която смятате да пътувате. Набележете си забележителностите, които искате да видите. Проверете цените, разписанието и картата на градския транспорт. Опитайте се да се ориентирате максимално по какъв начин ще се придвижвате от точка А до точка Б. В момента всичко е адски улеснено със смартфоуните, които повечето от нас имаме и да се загубите е почти невъзможно. Ноооо, ако се казвате Роксана и невъзможното е възможно, така че.. Внимавайте! (:
  3. От ОГРОМНО значение е да проверите кои са най-криминалните точки в града, до който ходите, Избягвайте ги, колкото е възможно. 
  4. Изборът къде да нощувате е ваш, разбира се. Моят съвет е да избирате хостели, в близост до по-важните и оживени точки от градовете, за да бъде по-лесно за вас да обикаляте и да се насладите максимално на престоя си. Аз лично избирам къде да нощувам с приложението hostelworld на ios.
  5. Не взимайте прекалено много багаж. Тъй като предполагам, че всеки се стреми да пътува с минимални ресурси, от голямо значение е ако пътуваме със самолет да избегнем плащането на carry-on багаж. Нискотарифните компании имат ужасния навик да таксуват допълнително за всяко удобство. Тъй че, подберете най удобната, средно голяма, лека и побираща повечко неща раница. Не я препълвайте, тъй като пътуването до различни места, води до купуването на сувенири, книги, тефтери, обувки.. Сещате се. 
  6. На всяка цена!!! си вземете дъждобран, защото ако вземете чадър, багажът ви ще натежи още повече. Аз обикновено си взимам дъждобрани за еднократна употреба, които са леки като перце и мога да пъхна във всяко джобче на раницата. 
  7. Вода. Доста късно, но по-добре, от колкото никога, си купих бутилка с пречистващ филтър. Има различни големини, марки, цветове и модели. Важното е, че е едно незаменимо удобство, което ви спира от излищни харчове за минерална вода. Ако пътувате със самолет, не я пълнете предварително, тъй като ще трябва да я изсипвате преди проверката. На мен ми се случи веднъж и само загубих време и нерви. 
  8. Където и да ходите, никога не отивайте само с един чифт обувки! Задължително в багажа ви трябва да има поне още един, тъй като може да се случи всичко. Кал, дъжд, океани, езера и прочее. 
  9. Придвижването ви в самите градове / села / местности трябва да бъде планувано ден по ден. Максимума, в който аз прекарвах времето си някъде беше 3-4 дни. Това означава, че няма време за губене, Най-удобно за мен беше да взимам малка туристическа карта на града и на нея да отбелязвам по дни кои музеи/паркове ще посещавам.
  10. Последно, но доста важно. Не пръскайте излишни пари за ресторанти. Имате цяла раница на разположение, която може да напълните с неща за хапване. Всеки разбира се преценя, къде и как да похарчи парите си, но със сигурност посещението на 3 атракции повече, ще бъде по-запомнящо се от една вечеря някъде. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар