Тъй като съм на тема Самоковска кухня, поради
университетските ми занимания, реших да споделя една рецепта, която е
традиционна за моя край.
До колкото знам, в почти всички краища на България ‚Тиквеник‘
означава ‚Баница с тиква‘. Приготвя се по същата технология, както и баницата
със сирене. В Самоков обаче, ястието ‚Тиквеник‘, представлява нещо малко
по-различно. Този десерт не е чак толкова популярен, колкото Самоковския
зелник, но пък страшно много прилича на него и е страшно вкусен. Точенето на кори, все още ми е доста далечно,
но с доста усилия и упоритост успях да сътворя прословутия Тиквеник!
Продуктите, които ще ви бъдат нужни при направата на
тестото за корите са:
1 кг бяло брашно
1 с.л оцет
1 ч.л сол
1 яйце (То не е задължително, но така консистенцията на
тестото става по-добра за разточване)
И към цялата смес – Хладка вода
От изброените продукти си замесваме едно не много меко и не
много твърдо тесто. Разделяме го на три топки и го оставяме да почине 30 минути. След това
разточваме на малък кръг едната от топките. Намазваме малката кора с разтопено
масло и върху нея поставяме втората топка тесто.
Разточваме я отгоре, и отново
оставяме да си почине 15 минути. Останалата последна част от нашето тесто,
разточваме на голяма и много тънка кора, която ще използваме, за да
покрием тиквеника на финала. Оставяме я настрани, за да може да разточим на
тънка кора и слепените кори, които вече би трябвало да са престояли.
Трябва да съобразим това, че тази кора, ще ни
бъде долната част на тиквеника и трябва да бъде поне с около 4 пръста по голяма
от тавата, в която го приготвяме. Вече разточената кора се поставя в намазана с олио тава. Върху нея изсипваме плънката, а плънката покриваме с единичната ни тънка
кора. Тази част от корите, която се спуска извън съда ни, поръсваме с олио и
орехи и завиваме като вита баница по окръжността на тавата.
За плънката:
Половин средно голяма тиква Цигулка – настъргана
1 ч.ч захар
1 ч.ч орехи
1 ч.ч прясно мляко
1 яйце
Канела
Настърганата тиква поставяме в тенджера, заедно със захарта
и млякото. Оставяме да ври на тих огън, докато изври течността и се получи
гъсто пюре. Малко преди да свалим от котлона добавяме орехите, а след това и
канелата.
Оставяме сместа да изстине, след което прибавяме едно яйце, като разбъркваме енергично. Готовата ни плънка, както вече споменах, изсипваме върху разточената кора.
Оставяме сместа да изстине, след което прибавяме едно яйце, като разбъркваме енергично. Готовата ни плънка, както вече споменах, изсипваме върху разточената кора.
Готовият вече тиквеник се намазва с олио и пожелание с
жълтък с блясък, и се пъха във фурната за около 40 минути. Градусите тук са спорен въпрос, защото
фурната, която използвах е газова.
Сервира се на триъгълни парчета, гарнирано с пудра захар и
канела.
Приятен апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар