Follow my blog with Bloglovin Пъстроцветно: Разходка до Беглик Таш

вторник, 20 юни 2017 г.

Разходка до Беглик Таш

Винаги съм си мечтала как някое свободно лято ще направя обиколка на черноморските ни градове и села. За съжаление не съм имала възможността и свободното време да го направя. Това лято е ЛЯТОТО, което ще бъде една идея по-свободно, тъй като съм се отдала изцяло на учене на нови неща, scuba diving курсове и в останалото време - обикаляне на воля. 
Черноморската ни ивица не е кой знае колко дълга и не е невъзможно да се обиколи за едно лято, но разбира се е необходима страхотна организация, особено когато нямаш кола. Хващам се да си мечтая понякога вървейки по джапанки върху напечения асфалт, как съм си седнала в колата и ме подухва вятъра от прозореца. И това ще стане някой ден, но сега търпение. 


В момента основното занимание са курсове по Scuba Diving, които се провеждат в Китен, който неотдавна се е превърнал от селце в градче. Приятно място е, преди да налази жестоката тълпа туристи. Плажовете са с фин и чист пясък, а водата е приятна и прозрачна. На мястото, на което се намира дайвинг клуба, условията са чудесни, тъй като може лесно да достигнеш по-голяма дълбочина, без да се налага да влизаш навътре в морето с лодка. 
Миналата година беше първия път, в който посетих Китен за повече от 5 минути. Останах цели 5 дни, за да мога да взема първия си сертификат. За съжаление хванах най-голямата врява и лудница, която може да същестува и не успях да се разходя нормално и да разгледам тук-там. Август месец със сигурност не е най-добрия месец за едно спокойно изживяване по черноморието. 
Освен, че не бях посещавала Китен, кракът ми не беше стъпвал никъде по на юг. Чувала съм прекрасни истории за Синеморец, Ахтопол, Варвара.. Освен това, нямах представа, че има и доста интересни неща, които могат да се видят около Приморско.
Казват, че нямало нищо по-хубаво от лошото време. В моят случай си беше така последните два дни, тъй като времето не ставаше за гмуркане, но пък беше подходящо за разходка преди обед. 
Първия ден посетих място, за което научих едва преди две години, а именно Тракийското Светилище Беглик Таш, което се намира на 4 км от Приморско. Интересно място, много зеленина, но по мое мнение доста беден маркетинг. Надявам се в бъдеще да успеем да го популяризираме. 
До мястото се стига лесно, като се минава покрай северния плаж на Приморско, има и указателни табели. Пътят, който се изкачва на горе по хълма е доста интересен, тъй като минава през много зеленина, а пък зад автомобила остава гледката на морето, която е спираща дъха. 
Времето, за което се изминава разстоянието до мястото е около 10-тина минути. Може да спрете колата си и да повървите пеша или да паркирате директно преди бариерата, след която започва парка. Ние решихме да се разходим и спряхме колата в самото начало. Времето този ден беше доста променливо, ту ветровито, ту слънчево, но все пак беше приятно. Когато пристигнете до самата бариера, има дървена къщичка, от която може да закупите билети и ако желаете може да заплатите и за беседа. 
Самия Беглик Таш е интересно място, което не спира да учудва с интересните си гигантски камъни разположени по най-различни начини. Някой от тях се държат заплашително на минимална площ един върху друг. Всяко място, т.е. всеки камък е номериран и описан по предположение на археолози. Светилището е свързано с култа към плодородието и Богинята майка. Интересна част е лабиринта, в който се намира тунел от две успоредно разположени скали. Казват, че който го премине, опрощава греховете си. Ние го преминахме! 
Около светилището има пейки, прекрасна зелена трева и гора. От най-високите камъни се открива страхотна гледка към морето. 

Обиколихме и се върнахме по същата пътека обратно. 

Ако сте наблизо или планирате почивката си по южното черноморие, може да отделите време и да се посетите мястото. Аз останах приятно изненадана,

Роксана ❤







Няма коментари:

Публикуване на коментар