Позабравих да пиша тук,
но сега ще си наваксам с една малко по-различна публикация.
От няколко дни насам съм
се вманиачила по вкуса на червеното цвекло. Четох какво ли не за него – колко е
полезно, какъв мощен антиоксидант е и т.н.. Е, в крайна сметка, реших да
поекспериментирам. До сега бях яла два вида салати с червено цвекло и прецених,
че е време да го опитам приготвено по друг начин – на супа. Попрочетох някоя и
друга рецепта в интернет като идея, но честно казано нито една не ми допадна на
100 % , за това реших да импровизирам (както винаги правя всъщност). Е, моята полезна-червено-розова-сладникава-супа е всъщност една най-обикновена
крем супа от цвекло.
Нямам точни мерки за
продуктите, защото обичам всичко да правя на вкус, но горе долу рецептата е:
Окололо 700грама червено
цвекло
1 средно голяма глава
чесън
1 литър мляко
Около половин пакетче (
или по-малко) краве масло
Сол на вкус
Прясна (може и сушена)
мащерка
Измивате, обелвате и
нарязвате цвеклото на едро и го поставяте в тенджера. Заливате го с вода, като
целта е само да покрие продукта. Не е желателно да пълните вода до горе, защото
може да изкипи, а и защото супата ви ще стане много рядка.Добавяте и обелените скилидки чесън.Посолявате с една
чаена лъжичка сол и оставяте да ври на тих огън. Ще забележите, че цвеклото
започва да изпуска една кафеникава пяна по стените на тенджерата, хубаво е да я
обирате, докато не се изчисти напълно. И така, чакате цвеклото да се посвари,
като проверявате с вилица до вътрешността на всяко кубче. Хубаво е да е добре
сварено, защото после може да хрупка. След като се свари, сваляте от котлона и
започвате да пасирате до получаване на хомогенна смес. В друг съд разтопявате
масло на котлона, до придобиване на златист отенък. Смесвате пасираното цвекло
с маслото и бъркате около 3-4 минути. След това, започвате на тънка струйка да
наливате млякото като продължавате да бъркате. След като се смеси всичко
опитвате на вкус, добавяте още сол ако е нужно и оставяте да покъкри на тих огън
за около 15 минути. След като супата е готова, за доовкусяване може да добавите
листенца от прясна мащерка или пък от суха. Придават наистина страхотен аромат.
И още нещо, за хора с
шантави предпочитания.. Супата има леко сладникав вкус и за убиване на
сладостта, може да добавите към нея натрошено бяло саламурено сирене.
Комбинацията си я бива!
Приятен апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар