С настъпването на лятото и невъобразимата жега в Пловдив, желанието ми да
сготвя нещо и да вися около час над котлона, моментално се изпари. Последните
седмици си похапвам само салати и тук-таме, някой сандвич. И настроението ми е
едно такова променливо, общо взето в тон с времето. Тук пекне страшна жега, ту
задуха един странен горещ вятър, ту загърми, ту превали дъжд. Шантава работа.
В търсене на нещо охлаждащо, реших да направя една супер
лесна ‘течна салата’, ако мога така да я нарека. Гаспачо е прословутата супа,
испанска, леко пикантна и много лесна за приготвяне.
За първи път я приготвям,
дори не съм убедена , че се прави точно така, но в крайна сметка има много
различни вариации на популярни ястия, та това е една от тях.
Комедийно беше първо пазаруването от пазара, защото имах
чувството, че се движа в една гигантска фурна, включена на 180 градуса. Но, щом
е решено да се готви, ще се готви. Домъкнах продуктите до вкъщи и се започна „голямото
готвене”.
Снимането на всеки един продукт, не се оказа много проста
задача, а дори напротив. Включи мъкнене на покривки, огледала, бели листа, дъски, подбор на по-приятни за окото чинии и
прочие. Резултатът не е крайно удовлетворяващ, но след дълго обмисляне, реших
все пак да оставя някои снимки.
Та, да караме по същество!
За супата (моята вариация на супата) ще ви бъдат нужни:
·
4-5 средно
големи домата;
· 1 зелена чушка;
· 1 лютива чушка;
· Половин глава червен лук;
· 1 скилидка чесън;
· Пресен босилек;
· 1 краставица;
· 1 супена лъжица зехтин;
· 1 супена лъжица балсамов оцет;
· 1 зелена чушка;
· 1 лютива чушка;
· Половин глава червен лук;
· 1 скилидка чесън;
· Пресен босилек;
· 1 краставица;
· 1 супена лъжица зехтин;
· 1 супена лъжица балсамов оцет;
Продуктите, се почистват и измиват.
Доматите, са основната съставка на нашата супа и ще трябва да бъдат
обгрижени с повече внимание, а именно: С един остър нож, правим разрез в
Х-образна форма, в долната им част.
Поставяме ги един по един в голяма тенджера, с вряща вода, докато изплуват на
повърхността, т.е около 50-60 секунди. Вадим ги с решетъчна лъжица и веднага ги
потапяме в друга купа с ледено студена вода. Всичко това, за да можем лесно да
премахнем кожицата от тях.
Обелените вече домати, нарязваме на малки кубчета и
пасираме, до получаване на гладка смес. ( Може да използвате или пасатор или
блендер, в зависимост от това с какво разполагате.)
Останалите продукти, също се нарязват на дребно и се
пасират до получаването на каша. Всичко се смесва, добавят се сол и черен пипер
на вкус. Прибавят се и зехтина и
балсамовия оцет. Разбърква се енергично и се оставя в хладилника да се охлади.
Сервира се с кубчета лед, стръкче босилек и по желание с
крутони.
Като консистенцията, супата ви трябва да бъде кадифено
гладка. В моя случай, не е съвсем кадифена, но пасаторът ми, не е от
най-мощните.
Е, приятно готвене от мен!
Няма коментари:
Публикуване на коментар